Det är relativt enkelt att installera ett nätverk hemma om man är duktig på nätverk, och då få bättre WiFi täckning. Genom att göra detta kan du få en trådlös internetuppkoppling överallt i ditt hem. Här kommer vi gå in på hur du kan gå tillväga för att skapa ett WiFi genom att konfigurera en trådlös router. Om du har problem med svag WiFi-signal eller andra slags problem med ditt trådlösa nätverk, välkomnar vi att du hör av dig till oss för att få hjälp med dessa. Du bokar en tid längre ner på sidan i denna artikel.

08 400 117 26
Kontakt@mindatorsupport.se

Boka nätverkssupport – KLICKA HÄR

 
installera nätverk hemma
 

Innan du börjar installera ett nätverk hemma

För att du ska kunna ansluta trådlöst till ditt nätverk behöver du först installera ett nätverk hemma. Detta gör du med hjälp av en trådlös router. Du kan köpa en WiFi-router från ett flertal fysiska butiker och nätbutiker.

Din trådlösa router kommer med en strömkabel samt en kabel som du kan ansluta till ditt bredbandsuttag eller bredbandsmodem. I vissa fall kan du behöva köpa en separat nätverkskabel för att kunna dra denna om du har ett längre avstånd mellan bredbandsuttaget/-modemet och din router.

Det är relativt enkelt att installera ett trådlöst nätverk hemma om man är duktig på nätverk. Vi förklarar nedan hur du går tillväga. Det kan dock kännas tryggt att veta att vi gärna hjälper dig med detta om du skulle uppleva det som svårt eller om du stöter på problem under processen.

 

Så gör du för att installera wifi med en WiFi-router

När du ska installera ett nätverk hemma bör du börja med att ansluta din router till ett eluttag samt ditt bredbandsuttag eller -modem. Passa även på att ansluta eventuella ytterligare nätverksenheter som ska anslutas med kabel till LAN-portarna på baksidan av din router. Detta gäller till exempel trådlösa enheter såsom accesspunkter, vilka bör anslutas till routern med nätverkskabel för bästa prestanda och för att garantera en stabil anslutning.

Att installera ditt nätverk, inklusive att sätta upp ett antal accesspunkter som kablas till din router, kan vi hjälpa dig med. Vi är proffs på att installera trådlösa nätverk och hjälper dig gärna att installera ett nätverk hemma hos dig.

 

Säkra ditt trådlösa nätverk

Då trådlösa nätverk kan ge personer som befinner sig utanför din bostad tillgång till nätverket, är det viktigt att du tar hänsyn till nätverkets säkerhet i samband med att du ska installera nätverk hemma.

För att skydda ditt nätverk bör du vidta följande åtgärder:
Ändra administratörens lösenord. Din trådlösa router har standardinställningar som tillverkaren har ställt in. Dessa inkluderar troligtvis ett väldigt svagt lösenord. Om någon får tillgång till ditt nätverk kan de skapa oreda av alla möjliga slag, så det första du bör göra när därför att byta ut lösenordet mot ett mer svårknäckt och unikt sådant.
Ändra nätverkets lösenord. Nästa steg i att installera nätverk hemma är att byta ut nätverkets lösenord. Anledningen till detta är att lösenordet förmodligen inte är så säkert som det bör vara. Du vill väl trots allt inte att utomstående personer lyckas logga in på ditt WiFi?
Ändra nätverkets namn. Nätverkets namn (SSID) återspeglar vanligtvis namnet på routerns tillverkare. Detta kan underlätta för en hackare eftersom de då kan utnyttja kända säkerhetshål eller standardlösenord för att få tillgång till ditt nätverk. Det du istället bör göra är att välja ett nätverksnamn som dels gör det svårare för hackare att ta reda på din routers modell och tillverkare samt förenkla för dig att urskilja nätverket från andra trådlösa nätverk i området.
Uppdatera routern. Kontrollera med jämna mellanrum om det finns en tillgänglig firmware-uppdatering till din router som du kan installera. Genom att göra detta kan du skydda dig mot nya säkerhetshål som upptäcks.
Använd WPA2-kryptering. Säkerställ att din router använder WPA2-kryptering snarare än WPA eller WEP. Denna information kan du finna på samma ställe som du ställer in nätverkets lösenord. WPA2 är en betydligt säkrare krypteringsmetod än WPA och WEP, vilka ganska enkelt kan hackas.
Inaktivera WPS. WPS är en teknik som gör det enkelt att installera nätverk hemma via WiFi. Den gör det möjligt för dig att ansluta nya enheter utan att behöva välja nätverket och mata in ett lösenord. Detta är förstås bekvämt men innebär också en säkerhetsrisk som gör det lätt för hackare att ta sig in i nätverket. Vi rekommenderar därför att du inaktiverar WPS efter att ha installerat ditt nätverk och anslutit dina enheter till detta.

 
installera nätverk hemma
 

Installera ytterligare nätverksutrustning

När du har installerat ditt WiFi och säkrat detta, kan du installera ytterligare nätverksutrustning. Nu är det ett bra tillfälle att till exempel ansluta trådlösa enheter såsom skrivare, spelkonsoler eller TV-apparater till ditt WiFi.
Om du inte redan har förlängt ditt nätverk genom att sätta upp accesspunkter i din bostad, kan du med fördel göra detta i detta steg i processen. Vi kan hjälpa dig med detta, och vår rekommendation är att du kablar alla accesspunkter. Genom att ansluta dem till din router via nätverkskabel istället för trådlöst, får du en mer stabil uppkoppling via dessa.

 

Ta hjälp av Min Datorsupport och få hjälp med bättre wifi täckning

Vi på Min Datorsupport kan hjälpa dig med att installera och optimera nätverk. Vi använder oss av tillförlitlig nätverksutrustning och installationsteknik. Vi drar kabel och installerar allt som behövs, och vi erbjuder kostnadsfri felsökning i samband med första mötet.

 

Vår nätverksinstallatör får toppbetyg av våra kunder

Vi är stolta över att ha fått kundbetyget 4,8 av 5,0 i över 100 st oberoende rekommendationer från Reco.

 

 

Boka en tid med oss nedan och få bättre WiFi hemma eller på kontoret:

Förstabesök hos kunder inom en fyramilsradie från Stockholms centrum är alltid kostnadsfria.
Efter genomgång av ditt nätverk på plats hos dig får du ett förslag till åtgärder och ett kostnadsförslag för att åtgärda ditt hemnätverk eller företagsnätverk.
Väljer du att tacka nej behöver du inte betala för vårt besök. Tackar du ja åtgärdar vi ditt nätverk omgående.

 
 

Kostnadsfri offert

Vill du få en offert innan du bokar en tid? Klicka här för att beställa en kostnadsfri offert. Eller klicka här för att kontakta oss.

 
 

Boka datasupport i Stockholm via kalendern nedan:

bokatid